Hei dere! I går kveld skjedde noe av det kjedeligste som kan skje en som bruker mye tid på fotografering og filer generelt på Mac. Jeg har flere kjipe historier om harddisker som plutselig ikke vil mer og det er like irriterende hver gang. Det koster både tid og penger.

Tips: Ta alltid backup av mobil eller mac/pc enten på en ekstern harddisk (helst 2 stk) eller i en sky på nett, så slipper du enten å betale for å få det fikset eller bruke penger på programmer som kanskje kan hjelpe deg for å få filene tilbake.

Jeg har studert fotografi, og vi fikk høre hver time hvor viktig det er å ta backup. Likevel glipper det for meg noen ganger, noe jeg virkelig har fått kjenne på. En kveld skulle jeg overføre noen bilder til mac-en, og til min store overraskelse fungerte plutselig ikke harddisken mer. Etter at jeg hadde koblet den til flere ulike mac-er og den fortsatt ikke funket, forstod jeg at løpet var kjørt. Da hadde jeg også brukt to ulike kabler, sjekket opp «dataverktøy» på macen men fortsatt ikke fått den til å fungere. Så kom jeg på sist gang dette skjedde, hvor jeg plutselig formaterte en harddisk dagen etter en bryllupsfotografering. Da lå jeg i fosterstilling på gulvet og tenkte at livet var over i en halvtimes tid, før jeg tilslutt klarte å ta meg sammen. Etter en del googling fant jeg ett program som kostet en del kronasjer, dette lovet å redde alle filene på den formaterte harddisken. Dette kjøpte jeg faktisk, og det funka! Jeg fikk kopiert hele den formaterte disken over på en ny harddisk. Dette programmet lovet jeg meg selv at jeg aldri skulle slette, og det hadde jeg heller ikke gjort. Etter en god del leting klarte jeg å finne det frem, ta kopi av den ødelagte harddisken og overføre til en ny harddisk.

Hvordan ta backup?

1. Iphone og mac: Icloud, Time Machine og sikkerhetskopiering! Kjøp gjerne litt mer lagringsplass i Icloud hvis du har råd, så er du helt sikker på at du får plass til alle bilder og alt annet du har lyst til å bevare fra mobilen din. Hvis ikke kan du ta sikkerhetskopi av mobilen i itunes på macen, og eventuelt også lagre sikkerhetskopien på en ekstern harddisk. Eller du kan bruke Time Machine! Ved bruk av Time Machine trenger du bare å koble til en ekstern harddisk, så får du valget om det er den du ønsker å bruke for backup av alt du har på macen. Her bør du velge en harddisk med minst like stor plass som det macen din har.

2. Ekstern harddisk! Hvis du ikke har gjort det allerede vil jeg anbefale deg å kjøpe en ekstern harddisk med god nok plass for ditt bruk. Macene fyller seg raskt opp, og den kan fort bli litt treig hvis det er mye lagret på den. Jeg har ikke PC selv, så her kan jeg dessverre ikke uttale meg. Men, en ekstern harddisk – eller flere – kan brukes på mac eller pc. Noen kan også brukes på begge, dette velger du som regel under installasjonen av den nye harddisken. Før gjerne over filer eller lagre direkte på den eksterne harddisken din, så unngår du at macen er treig etter en stund. Eksterne harddisker kan kjøpes på elektronikk butikker. Jeg har for tiden en harddisk med 2 TB fra Toshiba som fungerer veldig bra. Jeg har tidligere hatt Seagate. Sistnevnte anbefaler jeg ikke, ettersom to av harddiskene jeg har hatt har kræsjet.

3. Nettsky! Nettlagring er en enkel måte å lagre filene dine på, pluss at det gir deg sikkerhet for at du alltid kan bla gjennom filene og hente ut ting dersom du har internett. Disse skyene er gjerne lettvinte å bruke, som regel gratis eller rimelig og alltid tilgjengelig. Likevel oppfordrer jeg dere til å være litt varsomme med filene du legger i skyen, dette er tross alt internett og ting kan skje… Du har litt mindre kontroll over disse filene enn ved lokal lagring. Eksempler på nettskyer er Dropbox, Google Drive, Skydrive og Jotta.

Jeg håper dere syns dette innlegget var nyttig og at dere har lært litt om backup. Det er nok flere som kjenner seg igjen i at man enten mister telefonen eller at noen filer er borte, og da er det jo greit å vite hvordan man kan unngå det. Si gjerne ifra hvis dere vil ha flere innlegg med slike tips, så kommer jeg gjerne med det jeg kan.

Har du noen tips til hvordan man kan ta backup på en enkel måte?

Previous Post
Next Post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *