Jeg ble ferdig utdannet fotograf i 2016, men jeg føler aldri man blir helt utlært. Siden jeg stod med vitnemålet i hånda og gikk ut dørene på Bilder Nordic for siste gang, har jeg lært utrolig mye. Jeg har skjønt at man ikke trenger et kamera til 50.000 kr for å kunne ta fine bilder, og at det er andre faktorer som spiller en større rolle. Nå skal jeg dele mine beste tips med dere! 

LYS

Lys er dødsviktig hvis du skal ta gode bilder og det er ikke så lett som det kan se ut som. Du har kanskje prøvd å ta bilder foran en solnedgang, og oppdaget at du ble som en skygge foran? Eller kanskje blir bildet så lyst at detaljene blir borte? Mitt beste tips er: Motlys! Forsøk å sett objektet eller personen, og la sola gli litt inn i linsen. Da får du litt sol inn uten å brenne ut detaljer. Et annet godt tips er hvis du tar portrettbilder på en solrik dag og stola står midt på himmelen å søke ly i skyggen. Det er det vi gjorde på det bildet her. 

FOKUS OG FARGER

Fokuser på det du skal fokusere på. Dette bildet er tatt med blenderåpning på 1.4, noe som gir mindre fokus i det som skjer bak og rundt det du fokuserer på. Tar du bilder med Iphone kan du teste ut portrett-funksjonen, den blurrer ut det som er rundt det objektet du fokuserer på. Personlig syns jeg det er mye finere når 1 ting er i hovedfokus, kontra at alt er i fokus. Dette er smak og behag, prøv deg frem! Når det kommer til farger i et bilde, bør man prøve å sette sammen ting som supplerer hverandre godt. På dette bildet har jeg brukt rosa, hvitt og beige som går godt sammen. Jeg kunne aldri tatt inn et element i knæsj grønt her, eller en annen farge som ikke passer spesielt godt inn. Det ville tatt vekk fokuset fra spennen og ødealgt meningen med bildet.

REDIGERING

Redigering er et meget undervurdert tema blant de som hyrer inn fotograf til ulike arrangementer. Det er faktisk redigering som tar lengst tid. Hvis du har kamea – ta bildene i RAW! Ikke JPEG. Hvis du tar bilder i RAW kan gjøre alt fra å endre temperaturen i bildet (varrmere/kaldere) og selvfølgelig justere på lys og skygger. En JPEG-fil er mye mer låst, og redigeringen du gjør du «oppå» et bilde som allerede er justert. 

Jeg redigerer alle bildene mine i Lightroom og Photoshop. «Filteret» du ser jeg har lagd på disse bildene er mine egne presets som jeg har lagd selv i Lightroom. Der har jeg en fast «mal» jeg bruker, og som jeg endrer på ut ifra hvert bilde. Man kan også kjøpe presets som kan lastes ned og brukes på PC og på mobil. Hvis du ikke har Lightroom-appen anbefaler jeg deg å laste den ned, den er gratis og kan brukes på mobil. Andre apper jeg anbefaler for redigering er VSCO og Tezza. Redigering er gøy, og det er bare å prøve seg frem til du finner din stil. 

BEVEG DEG

Finn den riktige vinkelen for det bildet du skal ha, og beveg deg masse. På dette bildet gikk jeg baklengs og håpet på å fange øyeblikket, noe jeg følte jeg fikk til her. Det er ikke alltid like lurt å «satse på det beste» i disse situasjonene, men noen sjanser bør man faktisk ta. Ikke stå på ett sted eller vær redd for å «være i veien», gjør det som må til for å fange de beste øyeblikkene, om det så er å gå med kamera oppi ansiktet på noen. Det er bedre å ha for mange bilder enn for få, og helst fra ulike vinkler og perspektiver. Da har man mer å velge i også! 🙂 

HELT TIL SLUTT

  • Start med det du har istedenfor å gå amok på Scandinavian Photo. Kamerautstyr er dyrt og man bør heller vente å se hva det er man har behov for. Hvis du har en mobil kan du bruke den til det aller meste og få gode bilder.

  • Dersom du har et kamera: Lær deg de manuelle innstillingene. Se på skjermen mens du stiller inn og prøv deg frem. Denne biten tar litt tid å lære seg, men med en gang du får teken på det går det automatisk. Du får mye mer ut av å endre innstillinger selv, enn hva du får ved å bruke «automatiske innstillinger».

  • Dersom du bruker mobilen: Test de ulike funksjonene som portrett, panorama og ulike lys-innstillinger. Panorama egner seg utrolig bra til gruppebilder, noe jeg lærte for bare en liten stund siden.

  • Bruk de elementene som er der du er for å forme bildene dine. Enten det er en blomstereng, trær eller hav – prøv deg frem og få elementene til å spille en rolle for bildet ditt.

  • Blitz: Jeg bruker aldri blitz, og har heller aldri eid en ekstern blitz til kameraet mitt. Dersom det er mørkt i for eksempel et bryllupslokale, prøver jeg å bruke de lyskildene som er. Stearinlys, blitz fra telefoner eller andre ting som gir lys. Dette gir en litt annen stemning enn hvis jeg skulle lyst opp hele lokalet for et par bilder under en tale. Jeg sier ikke at det ikke er LURT å bruke blitz, men du MÅ ikke ha det.

  • Ha det gøy! Det skal være morsomt å ta bilder, men også morsomt for de som blir tatt bilder av. Kanskje ønsker du et «in the moment» bilde hvor noen smiler eller ler, da kan du si ting som du vet får de til å smile eller le og ta bilde uten at de helt får det med seg. Ikke la det bli en kjedelig seanse hvor modellene kjeder seg mens du knoter i vei med innstillinger eller ser gjennom bilder. Prøv å få flyt mens du jobber, da blir det litt morsommere for begge parter.  
 
Previous Post
Next Post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *