Helt siden jeg kjøpte min første Macbook, har lagringsplass alltid vært et stort problem. Jeg har fått erfare at Macen krasjer, at prosjekter jeg jobber med plutselig forsvinner og at skjermen fryser når jeg er midt i noe. De fleste av hendelsene skjer som oftest når jeg jobber med bilde- og videoprosjekter. Dette er store prosjekter, og det er ikke «bare å begynne på nytt», spesielt ikke når problemene oppstår rett før filene er klare for eksportering. 

Lagre mest mulig på harddisk og husk: Alltid backup!

Når du skal kjøpe ny data, enten det er Mac eller PC, kan du som regel velge hvor mye lagringsplass du vil ha. Personlig. har jeg alltid gått for en med standard lagring, og ikke betalt ekstra for mer plass. Hvis du er som meg, kan jeg anbefale å kjøpe en ekstern harddisk med mye lagringsplass! I dag har jeg tre eksterne harddisker (Seagate 2T) og skylagring (Icloud & Dropbox). 

Hvis du tar bilder, filmer, lager musikk eller jobber med store filer, er det lurt å lagre disse på en ekstern harddisk. Da unngår du at filene «spiser opp» plassen på Macen, ettersom de er lagret et annet sted. 

Husk at du alltid bør ta backup,
uansett hva slags filer du jobber med. Kopier filene [eller mappen] og legg på en ny ekstern harddisk, eller lagre i skyen. Hvis du kun lagrer på én disk, og denne krasjer, vil du risikere å miste filene dine. Derfor bør du investere i to, eller flere, eksterne harddisker, slik at du kan oppbevare filene dine flere steder.

Videofiler: Unngå at prosjektet slettes, forsvinner eller blir ødelagt

Enten du jobber med Imovie, Final Cut Pro eller Premiere Pro, kan det raskt oppstå problemer knyttet til lagringsplass. Selv om du har filene på en ekstern harddisk, og bruker programmet til å redigere, vil Mac-en lagre historikken på alt du gjør under redigering. Dette er alt fra render-files til backups! Alle justeringer du gjør vil med andre ord legge seg i en mappe på Macen, og ta opp mye lagringsplass. Når du ikke har mer lagringsplass igjen, vil du få opp irriterende feilmeldinger i programmet, som sier at du ikke kan fortsette før du frigjør lagringsplass. I verste fall blir programmet lukket automatisk, og når du åpner det igjen, kan alt være slettet. Jeg jobber mest med Final Cut Pro, og her kommer et par tips:

 

SLETT RENDER FILES

Når man jobber med Final Cut Pro, vil programmet automatisk «rendre» filene dine. Hvis du legger til et klipp, en overgang eller tekst, vil programmet gjøre disse filene om til nye mediefiler, og henvise til disse når du klipper. Hver gang programmet «rendrer» filmen, lagres de som små filer i en egen mappe, og tar opp mye plass. Disse filene er egentlig ubrukelige, og kan derfor slettes for å frigjøre ganske mye plass. Nedenfor er en beskrivelse over hvordan du sletter disse filene i Final Cut Pro:

Når du skal slette «Rendring Files», må du først velge hvilket prosjekt du ønsker å slette fra. Kanskje har du flere prosjektet åpne samtidig? Marker ett prosjekt ved å klikke på det, sjekk at det er 4 firkanter med stjerne foran navnet. I mitt tilfelle er det: «Untitled 20201015_155…» 

Gå til hovedmenyen –> File –> Delete Generated Clip Files.

Marker «Delete Render Files», «All», «Delete Optimized Media» og «Delete Proxy Media», og OK.

Programmet vil da gå gjennom alle filene og fjerne disse, uten at du trenger bekymre deg for om prosjektet ditt vil gå tapt. Hvis du markerer prosjektnavnet igjen, kan du se i høyre felt at størrelsen på prosjektet går betraktelig ned. 

 

FJERN BAKGRUNNSJOBBER

Når du jobber i Final Cut Pro, er det en rekke bakgrunnsjobber som foregår. Final Cut Pro tar back-up av filmen (dette er bra!), men den lagrer også disse filene som vi nettopp har slettet. Disse lagres etter  0,3. sekunder (!!), og det blir med andre ord mange, unødvendige filer som samler seg opp. Nedenfor ser du hvordan du slår av / justerer bakgrunnsarbeidet:

Gå til hovedmenyen –> Final Cut Pro –> Preferences … 

Klikk på «Playback» –> Slå av «Background Render». Du kan også velge å ha den på, men da bør du justere sekundene så ikke det skjer hele tiden. 

Når du skal rendre en prosjektet manuelt velger du Modify fra hovedmenyen –> Render All.

 

SLETT BACKUP AV GAMLE PROSJEKTER

Final Cut Pro tar regelmessig back up av prosjektet ditt, noe som er ganske bra! For å finne igjen backup-filene, må du inn på mappen som heter «Filmer». Denne finner du ved å trykke på navnet ditt i mappesystemet – Hvis du er inne på for eksempel dokumenter, kan du klikke på «Dokumenter» samtidig som du holder nede «Control». Klikk på navnet ditt, og velg «Filmer». Hvis du klikker på «Final Cut Backups» får du opp alle backup’sene for nåværende, og tidligere prosjekter. Du kan enkelt klikke på prosjektene for å åpne dem i Final Cut Pro, så kan du slette de du ikke trenger. 

Ønsker du å lære mer om Final Cut Pro? Legg igjen en kommentar hvis du lurer på noe, eller sjekk ut «Tips & triks»kategorien for flere tips.

Previous Post
Next Post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *