Er Macen treg, eller gir feilmeldinger om at disken begynner å bli full? Jeg tror de fleste som har Mac har vært borti at disken fylles opp med «Annet». Men, hva er egentlig Annet? Det å ha en ryddig mappestruktur over filene sine er alltid viktig, men selv om man har dette, kan det likevel være vanskelig å vite hva Annet er for noe. I dag skal jeg vise deg noen triks til hvordan du kan slette filer du ikke trenger, slik at du kan frigjøre diskplass på Macen din!

Få oversikt over lagringsplassen

For å få oversikt over lagring må du klikke på eplesymbolet i venstre hjørne på Macen din, og velge «Om denne maskinen». Du vil få opp en meny hvor du kan klikke på «Lagring».

Det første du må gjøre er å få oversikt over lagringsplassen. Her får du en oversikt over hva som tar mest plass, om det er dokumenter, musikk, bilder eller «Annet». Som du ser på videoen overfor, er det «Annet» som tar opp mest plass hos meg. Jeg holder på med et videoprosjekt nå, og vet at mye av «Annet»-plassen er bakcup-filer for videoprosjektet jeg holder på med i Final Cut Pro. Men, det er helt sikkert også noe annet som ligger der, som jeg ikke aner hva er for noe.

Slett midlertidige filer

En midlertidig fil, eller temp-file, er en fil som inneholder informasjon mens filen blir opprettet eller endret. Etter at et program er lukket, blir den midlertidige filen slettet. Midlertidige filer lagrer og flytter data, administrerer innstillinger, og hjelper med å gjenopprette tapte data (Computerhope)

Vi kan jo ta noen eksempler, slik at du enklere kan forstå hva dette er – og hvorfor du ikke trenger dem. Hvis du for eksempel tar et skjermbilde på Macen, og drar dette direkte inn i Photoshop, lagres skjermbildet som en midlertidig fil i en mappe «langt inni» systemet. Hvis du har Adobe-pakken, har du mest sannsynlig en del midlertidige filer du ikke trenger. Disse filene lagres i en mappe som heter «Caches», og jeg lover: Du har aldri vært i denne mappen, og kommer heller aldri til å gå inn der. Før nå! For nå skal vi slette alt som er der.

Åpne Finder og trykk: CMD+SHIFT+G. Du vil få opp et søkefelt som lar deg søke opp spesifikke mapper.
I dette søkefeltet skriver du inn: ~Library/Caches 

Her har vi Caches-mappen. Som du ser så ligger det veldig mye rart her, og jeg trenger absolutt ingen av disse filene. Marker alt (CMD+A) og slett. Husk å tømme papirkurven når du har slettet for å frigjøre plass.
Hos meg ble det slettet over 40.000 filer!

Før jeg slettet filene hadde jeg 201,09 GB lagret som «Annet». Nå har jeg 35,47 GB. Jeg anbefaler å gjøre dette regelmessig, slik at det ikke samler seg opp mange filer du ikke trenger. Macen din vil bli raskere, OG du får mer plass til å lagre filer du faktisk trenger.

Administrer lagring og slett store filer

Et annet tips er å gå gjennom hvilke filer som tar størst plass på Macen din. Når du får opp oversikten over lagring, kan du velge å administrere filer. Da vil du få opp en oversikt over hvilke filer som tar stor plass, og slette direkte herfra. Vær forsiktig når du gjør dette, for hvis du sletter på denne måten vil ikke filene legge seg i papirkurven først. De vil bli slettet permanent, og du vil ikke kunne hente tilbake filene dine dersom du først sletter. 

Som jeg skrev innledningsvis, er det Final Cut Pro-prosjekter som tar størst plass hos meg. Disse filene tør jeg ikke slette før jeg er helt ferdig med prosjektet. Det er Lightroom Katalogen min som tar aller mest plass, men denne vil jeg heller ikke røre, i frykt for å miste Presets og andre innstillinger som jeg har lagret der. 

Hvis du har filer som tar stor plass, kan du alltid legge disse over på en ekstern harddisk, og slette fra Mac-disken. Bare pass på at alt er overført, og sjekk at filene kan åpnes fra harddisken før du sletter fra Macen. 

Jeg håper dette kan være til hjelp! Hvis du har spørsmål, tilbakemeldinger eller tips er det bare å legge igjen en kommentar. Sjekk gjerne ut Tips & Triks-kategorien for flere tips. 

Previous Post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *