Webutvikling

I dette emnet har vi lært å sette opp en nettside i WordPress på eget domene og en nettbutikk i Shopify, der begge løsninger er tilpasset mobil. Gjennom emnet har vi også fått kunnskap og trening i å skrive for nett, da produksjon av god tekst er etterspurt på arbeidsmarkedet. I dette emnet har vi også vært gjennom OKR-styringssett, som vil si at man setter noen mål for nettbutikken som man skal oppnå i løpet av en tidsperiode. Eksamensformen var å presentere nettsiden og nettbutikken i en 20 minutter lang video. 

Nettside for WordPress: Utfordringer og hvordan jeg løste dem
Ettersom at jeg allerede hadde lagd en nettside forrige semester, bestemte jeg meg for å lage en ny som presenterer meg som fotograf overfor potensielle kunder. For denne nettsiden valgte jeg å bruke WordPress, og fikk god oppfriskning i hvordan man går frem med eget domene, webhotell og design. Underveis i denne prosessen stod jeg også overfor noen utfordringer, som blant annet handlet om bildestørrelser og diskplass. Jeg ønsker ikke å publisere eksamensvideoen på Internett, og går derfor gjennom deler av de utfordringene jeg stod overfor i dette innlegget.

Nedenfor er noen skjermbilder av HNfotografi.no, som er nettsiden jeg lagde for denne eksamenen. 

For denne nettsiden har jeg brukt et tema som heter «Photoframe». Jeg har brukt flere widgets for blant annet kundeomtaler (Testimonials), kalender (Calendar), galleri (Portfolio) og kontaktskjema. 

Denne nettsiden skulle være en side som presenterer mine tidligere fotooppdrag som bryllupsfotograf, og jeg måtte derfor ha en del bilder. Av ren automatikk plukket jeg ut diverse bilder og lastet opp, men til min store skuffelse ble bildene skurrete og i dårlig oppløsning. WordPress skalerte automatisk bildene ned til mindre størrelser, og gjorde at jeg fremstod som en utrolig dårlig fotograf. Jeg fant tilslutt ut at WordPress har hatt en oppdatering som gjør at bildene man laster opp automatisk blir mindre enn 2560px, for at nettsiden skal lastes inn raskere. Mitt tips er derfor å lage webklare-filer, hvilket vil si at du på forhånd lager et nytt album med de bildene du ønsker å presentere på nettsiden, og gjøre alle bildene mindre enn 2560px for så å laste opp. Det er litt tungvint, men det går fort når man har valgt ut bildene man skal bruke. Dra flere eller ett bilde inn i Photoshop, velg «bildestørrelse» og juster det ned. Det finnes helt sikkert flere måter å gjøre filene dine mindre på, men dette er en sikker måte som gjør at du ikke mister noen detaljer i bildet.

Etter at jeg hadde lastet opp en del bilder og lagt inn tekst, begynte jeg omsider å bli ferdig. Nå gjenstod det bare en liten detalj som måtte fikses før jeg kunne begynne å filme videoen for eksamen. Jeg skulle laste opp 1 bilde til på nettsiden, og ble plutselig kastet ut av WordPress. Overfor har jeg lagt inn et illustrasjonsbilde som viser hvordan nettsiden min plutselig så ut. Dette var to dager før eksamensoppgaven skulle inn, og jeg ante ikke hvordan jeg kunne fikse problemet. Det er ganske forferdelig situasjon å sitte i, og jeg unner absolutt ingen den følelsen som jeg satt med etter så mange timers arbeid. 

Jeg har webhotellet mitt på ProIsp som er en norsk leverandør av domener og webhotell. Jeg har valgt å bruke disse fordi de er norske, og fordi de er veldig behjelpelige når man lurer på noe. Da jeg opprettet fotonettsiden for eksamen fikk jeg varsel på at webhotellet nesten var fullt, og at jeg burde vurdere å kjøpe mer diskplass. Istedenfor slettet jeg en del bilder, før jeg lastet opp noen nye. Jeg overskredet rett og slett grensa, som førte til at webhotellet mitt «kræsja». For å fikse denne feilen, måtte jeg logge meg inn på C-panel. C-panel er et kontrollpanel som tillater deg å gå gjennom alt av innholdet som er lagret på webhotellet, hvor du også kan slette ulike filer. Her får man oversikt over hvor mye plass man har brukt, og hvor mye man har igjen. Jeg hadde overskredet diskplassen, som resulterte i at nettsiden ble «stengt». For at jeg skulle få åpnet igjen kunne jeg enten betale for mer plass, eller fjerne filer. Jeg endte opp med å fjerne filer, og etter noen minutter var alt heldigvis tilbake til normalen.

Jeg valgte å bruke Shopify til å lage en nettbutikk for presets. Presets er forhåndsinnstillinger som kan brukes i appen/programmet Lightroom. Shopify er utrolig enkelt å bruke, og krever ikke at man sitter på mye kunnskap om koding. Her er det mye «drag and drop», og forståelig app-senter for ulike ting som kan implementeres i nettbutikken. Jeg har valgt å legge inn ulike betalingsmetoder som Paypal, Apple-pay og Visa. For å få til dette lastet jeg ned en «app» som heter Stripe. Denne har samlet alle disse betalingsmetodene, som gjør det mye enklere enn hvis man skulle ha lastet ned én og én betalingsmetode. Stripe er også gratis å bruke, i motsetning til Klarna, Vipps eller andre kjente leverandører. 

Denne nettbutikken vil ikke bli lansert og jeg har derfor inkludert flere skjermbilder i dette innlegget, slik at du kan se hva jeg har gjort. Jeg har valgt å ha et veldig «rent» design, og inkludert mange før/etter-bilder for å presentere hvordan de ulike presetsene ser ut. Jeg har satt opp kjøpsprosessen fra A-Å, fra potensiell kunde kommer inn til forsiden, går inn på et produkt, legger produktet i handlekurven og mottar produktet på e-post. Dette er et digital produkt, og kunden vil derfor motta produktet sammen med ordrebekreftelsen som sendes på e-post. Sammen med produktet vil det også følge med en bruksanvisning til hvordan man tar i bruk presets, oppbevaring og angrerett.